četvrtak, 6. ožujka 2025.

Kuglof - sočni zalogaj koji će vam uljepšati dan

Kuglof – sočan kolač pečen u rebrastom okruglom kalupu s rupom u sredini. Kuglof je zapravo biskvit s dodacima. Slasnim dodacima! Tko je prvi spravljao ovaj kolač teško je reći. Da li u Austriji ili u Francuskoj? Postoje priče / legende. U Hrvatsku je najvjerojatnije došao iz Austrije kao jedan od najsvečanijih božićnih kolača. Postoje razne vrste kuglofa: kuglof s limunom, narančom, jabukom, jogurtom, borovnicama, kandiranim voćem, sušenim smokvama, mramorni kuglof… Sastojci za osnovni recept (za ovaj kalup): 5 jaja, 30 dkg oštrog brašna, 25 dkg šećera, 1 margarin, 1 prašak za pecivo, sok od jednog limuna i naribana korica limuna.
Priprema: Pećnicu stavite da se grije na 180 C. Razdijelite bjelanjke od žutanjaka. U jednoj posudi električnim mikserom najprije miješajte bjelanjke (u koje ste dodali malo soli) a potom u drugoj posudi miješajte žutanjke i šećer dok smjesa ne postane pjenasta. U dobivenu smjesu žutanjaka i šećera dodajte izrađeni margarin. Nakon kraćeg miješanja dodajte prašak za pecivo, prosijano brašno, sok i koricu od limuna. (Po želji ovim osnovnim sastojcima možete dodati malo cimeta / naribanu narančinu koricu / kandirano voće / suhe smokve / pola čvrstog jogurta / čokoladu …. ) U dobivenu smjesu dodajte izrađene bjelanjke te povežite obje smjese laganim miješanjem. Dobivenu smjesu pecite na 180 C cca 40 minuta. Ohlađeni kuglof posipajte za šećerom. Kuglof poslužite uz čaj, mlijeko ili kavu. Ono što je sigurno je da s kuglofom nikada nećete pogriješiti. U slast!

Nema komentara:

Objavi komentar

Vrste brojeva - možda za neke od njih niste znali

Brojevima izražavamo količinu. E …. da nema brojeva ne bi bilo ni matematike (nekima velike muke i instrukcija). Brojeve dijelimo na glav...